Cili është ndryshimi midis cilindrit dhe bravës?
Cila është brava?

Brava është një pajisje që siguron hapjen dhe mbylljen e derës tuaj të blinduar.
Është një lloj kutie që urdhëron kunjat që përshtaten në kornizën tuaj të derës.
Cili është cilindri?

Cilindri është zemra e braves: është një instrument i përbërë nga një trup qendror që lëviz dhe kontrollon mekanizmin e kyçjes. Është një komponent shumë i rëndësishëm sepse nëse hajduti mund të heqë cilindrin, dera nuk është më e mbrojtur dhe me një kaçavidë të thjeshtë do të jetë në gjendje ta hapë atë.

Cili është dallimi në ndrrimit te cilindrit dhe ndrrimin e të gjithë braves?

Njerëzit shpesh ngatërrojnë këto dy terma.

Shumicën e kohës një person thotë se dëshiron të “ndrrojë braven”, por në realitet ai thjesht duhet të ndrrojë cilindrin.

Dallimi është thelbësor: për të nderruar cilindrin, në shumicën e rasteve është e mjaftueshme thjesht të çmontoni disa pjesë për nxjerrjen e cilindrit dhe rimerrni ato pas futjes së cilindrit të ri.

Nëse, nga ana tjetër, ju dëshironi të ndryshoni të gjithë braven, atëherë puna është shumë më e gjatë dhe më e mundimshme, dmth:

Hiqeni derën nga varet
Vendose derën horizontalisht ose me shpejt
Hiqni panelet prej druri (zakonisht hiqni atë të brendshëm)
Hiqni braven
Zëvendësoni atë me një të re
Rregulloni cilindrin dhe mbrojtësin e ri në pjesën e jashtme.

Edhe nëse prodhuesit e dyerve po përpiqen të shmangin të gjitha këto komplikime me sistemet e patentuara, ndrrimi i braves mbetet ende një punë më e gjatë, më e shtrenjtë dhe më e vështirë per tu kryer. Kjo eshte pikerishte ajo që bejm ne tek celesa.al me eksperience dhe pasion prej kaq vietesh.

Si ta kuptojmë nëse është e nevojshme të zëvendësohet cilindri ose brava e plotë?

Para së gjithash, shpjegon celesa.al, duhet të kuptoni se çfarë lloj brave është e pranishëm në derën tuaj të tanishme të blinduar dhe ta kuptoni atë, duhet të shikoni në çelësin që përdorni për të hapur derën.

Bravat më të zakonshme janë dy: brava e dyfishtë dhe brava me cilinder

Pra, si mund të them kur dua të ndrroj cilindrin dhe kur të ndrroj të gjithë braven?

1) Ju duhet të zëvendësoni cilindrin nëse keni një brave me cilinder dhe çelësi nuk hyn ose nuk kthehet në rregull.

2) Ju duhet të zëvendësoni të gjithë braven nëse keni llojin e pare te braves

Sa kushton të zëvendësohet brava dhe cilindri i një dere të blinduar?

Nëse dëshironi të zëvendësoni vetëm cilindrin do t’ju duhet të shpenzoni me pak

Nëse dëshironi të ndryshoni të gjithë braven, duhet të dini markën dhe modelin në mënyrë që të merrni një çmim më të saktë.

Disa markave të bravave janë më të lira dhe puna e plotë mund të kushtojë me pak, ndërkohë që zëvendësimi i bravave të blinduara së brezit të fundit mund të kushtojë me shtrenjte.

Zakonisht marka dhe modeli i braves shkruhen në çelës dhe nëse keni këtë informacion mund të caktojme një çmim më të saktë.

Sa zgjat procedura e ndrrimit te braves apo cilindrit? Ndrrimi i cilindrit eshte me i shpejte dhe mund te zgjase deri ne 30 minuta ndersa nddrimi i braves se deres se blinduar mund te zgjase deri ne 2 apo 3 ore, sipas deres se blinduar./Pergatiti: Servis Celesash EDI, www.celesa.al/